Wykonanie
Uwielbiam piec
biszkopty i ciasta
biszkoptowe. Dla mnie to najdelikatniejsze, dietetyczne, beztłuszczowe ciasta, do których wystarczy tylko nie dodawać strasznie kalorycznych kremów, głównie tych z samego
masła, czy
margaryny i delektować się doskonałym smakiem. Dzielę się chętnie drugim moim sposobem na
biszkopt, który również zawsze wychodzi i którego ja, bardzo często stosuję. Ciasto pięknie rośnie siłą ubitej piany oraz
żółtek i absolutnie nie potrzebuje
proszku do pieczenia. Jestem pewna, że większość z Was, dodaje proszek asekuracyjnie, tak na wszelki wypadek, żeby ciasto nie oklapło. Otóż nie oklapnie, jeśli zrobicie wszystko tak, jak w poniższym przygotowaniu... Zapewniam a proszek dodajemy do tych ciast, gdzie musimy i to, jak w najmniejszych ilościach.Polecam sprawdzony przepis na
biszkopt z 5 jaj i sprawdzony
biszkopt z 3 jaj na
spody do serników lub innych ciastSkładniki
8 jaj1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej (8 łyżek z brzuszkiem)0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej (4 łyżki z brzuszkiem)3/4 lub cała szklanka drobnego
cukru bez czuba1/4 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliaromat (opcjonalnie)Przygotowanie
biszkoptuPrzepis dostępny na filmie1. Mieszam
mąki2. Ubijam
białka ze
solą na sztywno (do
białek nie może się dostać najmniejsza odrobinka
żółtka a naczynie, w którym ubijana jest piana musi być idealnie czyste bez śladów tłuszczu).3. Do
białek dodaję w kilku rzutach drobny
cukier (nie cały na raz, jeszcze lepiej dodać
cukru pudru - mielimy w młynku do
kawy) i ubijam całość na
bezę (to znaczy, że masa piany ubitej z
cukrem jest błyszcząca, kremowa, ale też trzyma się bardzo dobrze
łopatek (to znaczy, że nie spada z
łopatek)4. Do
żółtek dodaję gorącą
wodę i krótko bełtam (dodałam do
żółtek trochę startej
skórki cytrynowej, ale tak naprawdę
biszkopt zazwyczaj aromatyzuje się po upieczeniu ponczem, który najczęściej, sporządza się z soku z
cytrusów i
wody, więc ten dodatek nie jest konieczny. Zabieg dodawania gorącej
wody służy ogrzewaniu masy jajecznej, która po prostu lepiej rośnie.5. Masę
żółtkową wlewam niedużym strumieniem do piany i jednocześnie miksuję, tylko do połączenia składników. Odstawiam robot i odtąd posługuję się już tylko dużą łyżką.6. Dodaję przez sito przesianą
mąkę w
trzech rzutach i za każdym razem delikatnie, ale jak najkrócej mieszam.7. Ciasto przelewam do tortownicy (tortownica o średnicy 28 cm, bez smarowania tłuszczem, z wyłożonym papierem tylko na spodzie - nieposmarowane boki trzymają ciasto, co w efekcie zapobiega jego wybrzuszaniu). Wstawiam
biszkopt do piekarnika na środkową półkę, grzałka góra-dół, nagrzanego do temperatury 170 stopni C na około 40 minut. Ciasto w trakcie pieczenia rośnie najwyżej środkiem, ale kiedy nieco przestygnie, pięknie wyrównuje swoją powierzchnie.8. Zaraz po upieczeniu, kiedy po próbie sprawdzenia patyczkiem jest wszystko w porządku, zostawiam ciasto w uchylonym piekarniku.9.Wyjmuję ciepły
biszkopt, luzuję go nożem od formy i zdejmuję papier, który lepiej odchodzi od ciepłego ciasta.
Biszkopt układam na kratce (u mnie tą rolę pełni grillówka z mikrofali) , żeby dobrze odparował. Jeśli nie ma kratki, można ułożyć ciasto na płaskim talerzu i odwrócić go kilka
razy.
Polecam sprawdzony przepisu na
biszkopt z 5 jaj i sprawdzony
biszkopt z 3 jaj na
spody do serników lub innych ciast