ßßß Cookit - przepis na Biszkopt owsiany puszysty jak zrobić

Biszkopt owsiany puszysty jak zrobić

nazwa

Wykonanie

Pora na lżejszy łatwostrawny biszkopt dla tych, co nie tolerują w swojej diecie mąki pszennej, zwłaszcza jej składnika - glutenu. To bardzo zdrowa wersja i świetnie sprawdza się jako baza do tortów i innych, wyśmienitych ciast. Jedynym składnikiem, którego dodałam do mąki owsianej, by wzmocnić wiązanie ciasta jest jedna łyżka mąki ziemniaczanej (łyżka ze średnim brzuszkiem). Ciasto owsiane po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche. Płaty na tort powinny być grubsze, będą łatwiej trzymać fason. To nie moje pierwsze ciasto owsiane i wiem z doświadczenia, że nasączanie biszkoptu owsianego powinno być bardzo oszczędne a krem taki, który łatwo się rozsmarowuje. Właściwie mój przepis oparłam na klasycznym biszkopcie, jeśli chodzi o główne składniki, zastępując po prostu mąkę pszenną, mąką owsianą.
4 jaja
4 łyżki mąki owsianej - 3/4 szklanki
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/4 szklanki
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
1/5 szklanki gorącej wody
trochę otartej skórki cytrynowej lub aromat
Przygotowanie biszkoptu owsianego
1. Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarujemy). Nastawiamy piekarnik na 170-175 stopni. Podaję temperaturę optymalną dla mojego piekarnika. Każdy piekarnik indywidualnie trzeba wyczuć, więc, jeśli ciasto szybko się rumieni, obniżamy temperaturę o pięć, dziesięć stopni, ale pieczemy dłużej.
2. Mieszamy mąki i ścieramy troszkę skórki cytrynowej
3. Ubijamy na sztywno pianę ze solą, sprawdzając na końcu metodą odwróconej miski
4. Dodajemy w kilku rzutach cukier i cały czas miksujemy na bezę (piana trzyma się trzepaczki, jest kremowa i lśniąca)
5. Do żółtek dodajemy gorącą wodę i króciutko bełtamy. Dodajemy do piany i bardzo krótko miksujemy, tylko do połączenia. Odstawiamy robot. Bierzemy łyżkę.
6. Wsypujemy do bezy, przez sito, połowę ilości mąki i delikatnie, zagarniając od spodu, boków, ku środkowi, mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę, przez sito i ostrożnie mieszamy, starając się mimo wszystko robić to, jak najkrócej, do momentu połączenia składników. Nadgorliwość dla biszkoptu jest bardzo zabójcza.
7. Wlewamy do formy masę biszkoptową, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Kiedy nieco ostygnie, uwalniamy z formy, delikatnie zdejmujemy papier i osuszamy na kratce.
8. Biszkopt owsiany według tego przepisu najlepiej podzielić tylko na dwa płaty lub zostawić tak, jak jest, w jednym płacie. Bezglutenowe ciasto jest bardzo kruchutkie, im cieńsze placki, tym bardziej łamliwe, ale i pyszne zarazem.
Polecam przepis na klasyczny biszkopt do tortu z 5 jaj
a także łatwy biszkopt z 3 jaj na spody
Życzę udanych wypieków.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/idealny-przepis-na-biszkopt-owsiany.html