Wykonanie
Pora na lżejszy łatwostrawny
biszkopt dla tych, co nie tolerują w swojej diecie
mąki pszennej, zwłaszcza jej składnika - glutenu. To bardzo zdrowa wersja i świetnie sprawdza się jako baza do
tortów i innych, wyśmienitych ciast. Jedynym składnikiem, którego dodałam do
mąki owsianej, by wzmocnić wiązanie ciasta jest jedna łyżka
mąki ziemniaczanej (łyżka ze średnim brzuszkiem). Ciasto owsiane po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche. Płaty na tort powinny być grubsze, będą łatwiej trzymać
fason. To nie moje pierwsze ciasto owsiane i wiem z doświadczenia, że nasączanie
biszkoptu owsianego powinno być bardzo oszczędne a krem taki, który łatwo się rozsmarowuje. Właściwie mój przepis oparłam na klasycznym
biszkopcie, jeśli chodzi o główne składniki, zastępując po prostu
mąkę pszenną,
mąką owsianą.
4
jaja4 łyżki
mąki owsianej - 3/4 szklanki1 łyżka
mąki ziemniaczanej - 1/4 szklanki0,5 szklanki
cukruszczypta
soli1/5 szklanki gorącej
wodytrochę otartej
skórki cytrynowej lub aromatPrzygotowanie
biszkoptu owsianego1. Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód,
boków nie smarujemy). Nastawiamy piekarnik na 170-175 stopni. Podaję temperaturę optymalną dla mojego piekarnika. Każdy piekarnik indywidualnie trzeba wyczuć, więc, jeśli ciasto szybko się rumieni, obniżamy temperaturę o pięć, dziesięć stopni, ale pieczemy dłużej.2. Mieszamy
mąki i ścieramy troszkę
skórki cytrynowej3. Ubijamy na sztywno pianę ze
solą, sprawdzając na końcu metodą odwróconej miski4. Dodajemy w kilku rzutach
cukier i cały czas miksujemy na
bezę (piana trzyma się trzepaczki, jest kremowa i lśniąca)5. Do
żółtek dodajemy gorącą
wodę i króciutko bełtamy. Dodajemy do piany i bardzo krótko miksujemy, tylko do połączenia. Odstawiamy robot. Bierzemy łyżkę.6. Wsypujemy do
bezy, przez sito, połowę ilości
mąki i delikatnie, zagarniając od
spodu,
boków, ku środkowi, mieszamy. Dosypujemy pozostałą
mąkę, przez sito i ostrożnie mieszamy, starając się mimo wszystko robić to, jak najkrócej, do momentu połączenia składników. Nadgorliwość dla
biszkoptu jest bardzo zabójcza.7. Wlewamy do formy masę
biszkoptową, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na około 35 minut. Kiedy nieco ostygnie, uwalniamy z formy, delikatnie zdejmujemy papier i osuszamy na kratce.8.
Biszkopt owsiany według tego przepisu najlepiej podzielić tylko na dwa płaty lub zostawić tak, jak jest, w jednym płacie. Bezglutenowe ciasto jest bardzo kruchutkie, im cieńsze placki, tym bardziej łamliwe, ale i pyszne zarazem.Polecam przepis na klasyczny
biszkopt do
tortu z 5 jaja także łatwy
biszkopt z 3 jaj na
spodyŻyczę udanych wypieków.