Wykonanie
Kocham, kochamprzepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, jest genialny. Jeśli
biszkopt to tylko ten. Do
tortów sprawdza się rewelacyjnie :)
Składniki na tortownicę 26 cm8
jajek (M)1 szkl + 2 łyżki
mąki pszennej tortowej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 szkl
cukruszczypta
soli (u mnie himalajska lub kamienna)Należy zacząć od wyciągnięcia
jajek z lodówki. Powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąki połączyć i przesiać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować
boków. Włączyć piekarnik by nagrzał się do 160 stopni.Teraz można zająć się
biszkoptem.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli, ubić je na sztywną pianę. (Po odwróceniu do góry dnem nie powinny się zlewać.) Następnie stopniowo dodać
cukier łyżka po łyżce ubijając po każdym dodaniu.
Żółtka wlewać po jednym ciągle miksując. Po rozmieszaniu ostatniego dodać
mąkę i delikatnie połączyć z masą najlepiej drewnianą łyżką bądź szpatułką. Ciasto przełożyć na tortownicę, wyrównać i piec w temp. 170 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić je na podłogę z wysokości 30 - 40 cm (oczywiście w formie :).
Wystudzić w temp. pokojowej następnie oddzielić boki
biszkoptu od formy nożykiem. Przekroić na 2 - 3 blaty.
Biszkopt można z powodzeniem upiec na brytfance, ułożyć
owoce i zalać
galaretką, bądź zrobić z niego np. kokosanki .
Smacznie polecam!