ßßß
Niedawno pokazywałam Wam przepis na prosty chleb pełnoziarnisty i wtedy byłam przekonana, że już prościej się nie da... A jednak !Czytając jednego z zagranicznych blogów pod przepisem na wegański chleb z komosą ryżową znalazłam przepis na prosty chleb wegański... "A co mi tak, spróbuje w końcu to tylko trochę mąki" - wprowadziłam zmiany co do dodatków ( nie miałam siemienia lnianego jak w oryginale 20 g ).Co z tego wyszło ? Koniecznie musicie sami spróbować - w końcu to tylko trochę mąki ;)Powiem Wam tylko, że chleb jest bardzo smaczny, wilgotny i sycący - pycha ! ;)
Składniki : ( na jeden bochenek )* 330 g mąki pełnoziarnistej,* 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej,* 1 łyżeczka soli,* 1 łyżeczka cukru,* 60 g ziaren sezamu ( u mnie mix białych i czarnych ),* 500 ml wody gazowanej,
Przygotowanie :Wszystkie suche składniki zmieszaj ze sobą w dużej misce.Dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj używając łyżki.Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.Posyp wierzch sezamem.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.