Wykonanie
Niedawno pokazywałam Wam przepis na prosty
chleb pełnoziarnisty i wtedy byłam przekonana, że już prościej się nie da... A jednak !Czytając jednego z zagranicznych blogów pod przepisem na wegański
chleb z komosą
ryżową znalazłam przepis na prosty
chleb wegański... "A co mi tak, spróbuje w końcu to tylko trochę
mąki" - wprowadziłam zmiany co do dodatków ( nie miałam
siemienia lnianego jak w oryginale 20 g ).Co z tego wyszło ? Koniecznie musicie sami spróbować - w końcu to tylko trochę
mąki ;)
Powiem Wam tylko, że
chleb jest bardzo smaczny, wilgotny i sycący - pycha ! ;)
Składniki : ( na jeden bochenek )* 330 g
mąki pełnoziarnistej,* 1.5 łyżeczki
sody oczyszczonej,* 1 łyżeczka
soli,* 1 łyżeczka
cukru,* 60 g ziaren
sezamu ( u mnie mix białych i czarnych ),* 500 ml
wody gazowanej,
Przygotowanie :Wszystkie suche składniki zmieszaj ze sobą w dużej misce.Dodaj
wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj używając łyżki.Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.Posyp wierzch
sezamem.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.