Wykonanie
Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak
pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać.
Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki.Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
sody400 ml
maślankiPrzygotowanie:Wymieszać ze sobą
mąkę,
cukier,
sól i
sodę.Dodać
maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej
mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać
maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce
mąką.Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją na blachę posypaną
mąką i naciąć na krzyż.Piec w temperaturze 200 o przez około 30 - 35 minut.Smacznego!