Wykonanie
            
Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak 
pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. 
Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki.Składniki:3 szklanki 
mąki1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
soli2 łyżeczki 
sody400 ml 
maślankiPrzygotowanie:Wymieszać ze sobą 
mąkę, 
cukier, 
sól i 
sodę.Dodać 
maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej 
mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać 
maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce 
mąką.Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją na blachę posypaną 
mąką i naciąć na krzyż.Piec w temperaturze 200 o przez około 30 - 35 minut.Smacznego!


