ßßß
Jedna z koleżanek mojego męża z pracy lubi, podobnie do mnie, spędzać czas w kuchni:)Przekazała nam pięknie zapakowany zakwas chlebowy z prostym przepisem na chlebek.
Co potrzebujemy:2,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja dałam razową)1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli2 szklanki wody niegazowanejsłoik zakwasuziarna wedle uznania ( u mnie znalazły się: słonecznik, siemię lniane i sezam)1. Mąkę, sól, cukier wymieszać w misce.2. Dodać zakwas i wodę i wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką.3. Odłożył 3/4 słoika zakwasu. Zakwas zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak wyrośnie i zacznie opadać, zakręcić słoik i schować do lodówki - można go przechowywać 8 dni.4. Do miski dodajemy ziarna i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i osypujemy na przykład ziarnami sezamu.6. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 8-12 godzin. Jak ciasto wyrośnie do rantu foremki wkładamy je do NIENAGRZANEGO piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do pełnego wystygnięcia. Dopiero wówczas możemy schować do chlebaka.Smacznego!