Wykonanie
Nawet podczas niemiłosiernych upałów przychodzi ochota na coś słodkiego. Można wtedy postawić na
cytrusy, niby są dostępne przez cały rok, ale właśnie latem wydaje mi się, że
cytryny mają jakieś chłodzące właściwości. Taka cytrynowa
tarta… Niby trzeba ją piec, a wiadomo, że włączanie piekarnika w upalny dzień, nie należy do najprzyjemniejszych czynności, ale warto. Kruche ciasto, masa cytrynowa z pokruszonymi
biszkoptami, a na wierzchu słodka
beza. Cała masa słodkiej
bezy! Z oryginalnego przepisu, znalezionego w książce wydawnictwa Reader's Digest, pod tytułem "Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata", powinien wyjść
Cytrynowy paj z
bezą. Ale ja, wiadomo, jak to ja, pokombinowałam, pozmieniałam i zamiast jednego,
cytrynowego paja wyszły cztery urocze
Cytrynowe tartinki z
bezą .
Składniki:Ciasto:100g
masła lub
margaryny2 łyżki
cukru pudru2
żółtka200g
mąkiSpora szczypta
soliŁyżka lodowatej
wodyMasa:3 duże
cytryny2 łyżki
masła50g
biszkoptów3
żółtka200g
cukruBeza:5
białekSzczypta
soliŁyżka
soku z cytryny100g
cukru pudruŁyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
żółtka,
sól,
cukier puder,
wodę i miękkie
masło pokrojone w kostkę. Mieszamy i wyrabiamy dłońmi, do momentu aż ciasto będzie gładki i jednolite. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.W tym czasie zabieramy się za robienie masy.
Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok (odlewamy łyżkę soku do
bezy).Żółta ubijamy z
cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dolewamy roztopione
masło,
sok cytrynowy,
skórkę cytrynową i bardzo drobno pokruszone
biszkopty. Całość dokładnie mieszamy.Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na cztery równe części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Placki przenosimy do 4 form do pieczenia tartinek i dokładnie wylepić formy
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i formy wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Wtedy do każdej z foremek nakładamy masę
cytrynową i ponownie pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.W tym czasie zabieramy się za zrobienie
bezy.Do
białek dodajemy szczyptę
soli i łyżkę
soku cytrynowego i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Jak już jest gotowa, to stopniowo dosypujemy
cukier puder, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką.
Bezę przenosimy na podpieczone
spody z masą
cytrynową, zamykamy piekarnik, od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy przez 15 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w taki sposób studzimy tartinki.