Bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:6 jajek1 i 1/2 szklanki cukru3 szklanki mąki250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli na masę makową:2 szklanki suchego maku5 jajek1 szklanka cukru pudru1 kopiasta łyżka kakao20 dag bakalii1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem.