Wykonanie
Przepis na to ciasto znajduje się w moim przepiśniku (z lat młodzieńczych ;)) od bardzo dawna. Wychodzi zawsze i do tego bardzo szybko się robi, wystarczy
mieć tylko podstawowe składniki w domu i ciasto gotowe. Nie raz uratowało mnie w trakcie wizyty niezapowiedzianych gości. Murzynek jest
ciastem prostym, bez udziwnień, po prostu wsypać, ubić i wymieszać. Może stanowić też podstawę do innych ciast, o czym przekonacie się niebawem. Polecam i zapraszam do kuchni!
'murzynek'Składniki:- 1,5 kostki
masła- 6
jajek- 3 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru- 3-4 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliMasło rozpuścić. Dodać
cukier i
kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odlać 3/4 szklanki i resztę przestudzić. Dodać
żółtka,
mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno. Dodać do
kakaowej masy. Delikatnie wymieszać.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 50-55 minut (do tzw."suchego patyczka").Po upieczeniu ciasto (w formie) polać odlaną masą
kakaową.Ciasto wystudzić.Smacznego!