Wykonanie
Pleśniak to ciasto znane i lubiane ale tak się jakoś składa, że nie piekę go zbyt często chociaż po ostatnim razie, czuję, że i u mnie zagości częściej. Kruche ciasto przełożone kwaśnym
dżemem i
bezą posmakuje każdemu. Poza tym jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać.
ŹródłoSkładniki:200 g
masła,4
jajka,3 szklanki
mąki,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 szklanka + 2 łyżki miałkiego
cukru,szczypta
soli,2 łyżki
kakao,słoik gęstego
dżemu (najlepiej kwaskowatego)Zimne
masło posiekać z
mąką z
proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami
cukru, szczyptą
soli i 4
żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i jedną zagnieść z
kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.
Białka utrzeć ze szklaną
cukru na sztywną pianę. Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i posmarować grubą warstwą
dżemu.
Kakaową część ciasta starkować na
dżem i ułożyć na niej pianę z
białek. Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć
bezę).Smacznego:)