Wykonanie
Pleśniak to moim zdaniem nazwa nieapetyczna i trochę krzywdząca, bo ciasto jest przepyszne :)Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatym
dżemem i chrupiącą
bezą zasmakuje każdemu, bez wyjątku.
Składniki:200g
masła4
jajka3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka + 2 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżki
kakaosłoik gęstego
dżemu (najlepiej kwaskowatego, np. z
czarnej porzeczki)-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Zimne
masło siekamy i łączymy z
mąką,
proszkiem do pieczenia,2 łyżkami
cukru, szczyptą
soli i 4
żółtkami.Szybko zagniatamy ciasto.Dzielimy je na 3 części (2 równe, 1 odrobinę mniejszą od pozostałych).Jedną część zagniatamy z
kakao.Z ciasta zagniatamy 3 kule i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo 1 szklankę
cukru.Schłodzoną większą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na dnie tortownicy.Smarujemy grubą warstwą
dżemu.
Kakaową część ciasta ścieramy na
dżem, a na niej układamy ubitą pianę z
białek.Na wierch ścieramy jasną, mniejszą część ciasta.Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 °C.
Przepis zaczerpnięty z bloga Every
cake you bake .