ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Pleśniak to moim zdaniem nazwa nieapetyczna i trochę krzywdząca, bo ciasto jest przepyszne :)
Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatym dżemem i chrupiącą bezą zasmakuje każdemu, bez wyjątku.
Składniki:
200g masła
4 jajka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka + 2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoik gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego, np. z czarnej porzeczki)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zimne masło siekamy i łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia,
2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami.
Szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 części (2 równe, 1 odrobinę mniejszą od pozostałych).
Jedną część zagniatamy z kakao.
Z ciasta zagniatamy 3 kule i zostawiamy w lodówce na około godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo 1 szklankę cukru.
Schłodzoną większą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na dnie tortownicy.
Smarujemy grubą warstwą dżemu.
Kakaową część ciasta ścieramy na dżem, a na niej układamy ubitą pianę z białek.
Na wierch ścieramy jasną, mniejszą część ciasta.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 °C.
Przepis zaczerpnięty z bloga Every cake you bake .
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/03/plesniak.html