Wykonanie
![](/Data/Images/olainthekitchen.blogspot.com\2013_slash_12_slash_makowo-budyniowy-przekadaniec/l/-2018331718.jpg)
Zajadam się tym
ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki
masie makowej, kremowe dzięki
masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze
bakalie, skórkę z
pomarańczy,
czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie
biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy
mieć tylko zmielony
mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany
budyń. Pyszotka warta grzechu!Składniki:Na 5
biszkoptów:10
jajek10 łyżek
cukru15 łyżek
mąkiolejproszek do pieczeniaNadzienie
makowe:400 g mielonego, suchego
maku (gotowy do kupienia w sklepie)400 ml gorącego
mleka100 g
rodzynek50 g rozpuszczonego
masła4 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
kakao100 g
orzechów włoskich drobno pokrojonychskórka z jednej
pomarańczy3 łyżki
cukrukilka kropel
olejku migdałowegoNadzienie budyniowe:1
budyń śmietankowy (niesłodzony)500 ml
mleka1 szklanka
cukru pudru200 g
masła temp. pokojowaPolewa:100 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła1 łyżka
mlekaszczypta
soli2 łyżeczki
cukruForemka 23x33 cm
Biszkopt : Ubijamy 2
białka, dodajemy dwie łyżki
cukru gdy
białka będą już sztywne dodajemy po
żółtku i łyżeczkę
oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki
mąki, i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż
biszkopt będzie miał złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi
biszkoptami w
sumie musi być ich 5.Nadzienie
makowe :
Mak zalewamy gorącym
mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Nadzienie budyniowe :
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.
Budyń i
masło powinny
mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy
masło z
cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie
mieć kremową konsystencje.
Biszkopty delikatnie nasączamy
wodą wymieszaną z
sokiem z cytryny.Układamy w następującej kolejności:
biszkopt, 1/2 masy makowej,
biszkopt, 1/2 masy budyniowej,
biszkopt, masa makowa,
biszkopt, masa budyniowa,
biszkopt. Ostatni
biszkopt polewamy polewą.Polewa : Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się
wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.* Jeśli sami będziemy gotować
mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym
mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej
mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!