ßßß
Zajadam się tym ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki masie makowej, kremowe dzięki masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze bakalie, skórkę z pomarańczy, czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy mieć tylko zmielony mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany budyń. Pyszotka warta grzechu!Składniki:Na 5 biszkoptów:10 jajek10 łyżek cukru15 łyżek mąkiolejproszek do pieczeniaNadzienie makowe:400 g mielonego, suchego maku (gotowy do kupienia w sklepie)400 ml gorącego mleka100 g rodzynek50 g rozpuszczonego masła4 łyżki płynnego miodu2 łyżki kakao100 g orzechów włoskich drobno pokrojonychskórka z jednej pomarańczy3 łyżki cukrukilka kropel olejku migdałowegoNadzienie budyniowe:1 budyń śmietankowy (niesłodzony)500 ml mleka1 szklanka cukru pudru200 g masła temp. pokojowaPolewa:100 g gorzkiej czekolady1 łyżka masła1 łyżka mlekaszczypta soli2 łyżeczki cukruForemka 23x33 cmBiszkopt : Ubijamy 2 białka, dodajemy dwie łyżki cukru gdy białka będą już sztywne dodajemy po żółtku i łyżeczkę oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki mąki, i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż biszkopt będzie miał złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami w sumie musi być ich 5.Nadzienie makowe : Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Nadzienie budyniowe : Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Budyń i masło powinny mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie mieć kremową konsystencje.Biszkopty delikatnie nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.Układamy w następującej kolejności: biszkopt, 1/2 masy makowej, biszkopt, 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Ostatni biszkopt polewamy polewą.Polewa : Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.* Jeśli sami będziemy gotować mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!