ßßß

Opis : Nazwa ciasta nie jest zachęcająca, ale mogę podpowiedzieć, że jest to bardzo podobne ciasto do Wiewiórki/Placka Amerykańskiego. Z tą różnicą, że te jest bardziej bogate w różnorodne owoce i bakalie. Nazwałam je Poświątecznym Resztkowcem, ponieważ po okresie świątecznym, gdy zostaje mi dużo owoców i bakalii, piekę to ciasto. Jest bardzo wilgotne, szczerze powiem, że jeszcze tak wilgotnego ciasta nie jadłam. Ale jest też ta zła wiadomość, ponieważ ciasto przy wielkim nieszczęściu do wypieków, jakie niektórzy mają, może okazać się zakalcem z powodu tak dużej ilości, zawartych w nim owoców.Pochodzenie : przepis własnyIlość : blaszka o wymiarach 23/32 cm albo mniejsza lub długa forma na keksSkładniki :Suche :2 szkl. mąki1 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki maku4-5 łyżek kokosu50 g rodzynek150 g posiekanych orzechów włoskichMokre :4 jajka2/3 szkl. oleju0,5 łyżki olejku migdałowego1/2 szkl. mlekaŚwieże Owoce :3 jabłkainne wybrane owoce, nie mogą być zbyt dojrzałe ( u mnie : 2 gruszki, 2 mandarynki, 4 kiwi)Składniki Dodatkowe :cukier puder lub polewa kakaowa (np. Lśniąca Polewa Kakaowa)Przygotowanie :W większej misce/naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak, kokos, rodzynki i orzechy włoskie.W oddzielnym mniejszym naczyniu wymieszać składniki mokre: jajka, olej, olejek i mleko.Składniki suche połączyć z mokrymi i wymieszać łyżką.Owoce obrać i pokroić w kostkę.Dodać do miski z pozostałymi składnikami.Wymieszać delikatnie łyżką, aby nie rozmiażdżyć owoców.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Wylać ciasto, na wyłożoną papierem do pieczenia formę.Włożyć do piekarnika.Piec 55-60 min. do "suchego patyczka" (pamiętajmy, ze jest to bardzo wilgotne ciasto i patyczek nie będzie całkowicie suchy).Wyciągnąć z piekarnika po upływie 5 min. od zakończenia pieczenia.Ostudzić.Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.