Wykonanie
Czekoladowe ciasto
jabłkowe z
orzechami i
cynamonem robi się właściwie samo. Nasza praca polega jedynie na wsypanie odpowiednich proporcji składników do miski, odczekanie 30 minut, a
potem tylko niedbałe wymieszanie i wstawienie do piekarnika :) Jeśli macie silikonową foremkę możecie wszystkie składniki wsypać do niej i dalej postępować jak w przepisie. Ekspresowo, pysznie i bardzo leniwie...Przepis znalazłam tutaj .
Składniki:2-3
jabłka (ja dałam kilka mniejszych papierówek)100 g
orzechów włoskich (posiekane)50 g
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka
cukru (szklanka 220 ml)2 szklanki dobrej
mąki (przesianej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżki
kakao2
jajka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
olejku migdałowegoDodatkowo:tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tartacukier puder do posypania ciasta
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki w takiej kolejności jak w składnikach. Miskę odstawić na 30 minut. Po 30 minutach wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem. Smacznego!