Wykonanie
Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki
jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen
bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.*foremka 25*34 cmSkładniki: na
biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1/4 szklanki gorzkiego
kakao2 łyżki
olejułyżeczka
proszku do pieczenia na masę
makową:1,5 szklanki
maku3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejkostka
masłaszklanka posiekanych
orzechów1/2 szklanki
rodzynekszklanka
cukru na polewę:125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki gorącego
mleka lub wrzątkuUpiec
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać
cukier. Ubijając dodawać po jednym
żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać
olej.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.Przygotować masę
makową:
Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mak,
jajka,
mąkę ziemniaczaną i
bakalie.Dokładnie wymieszać żeby
jajka połączyły się z
makiem. Mieszając gotować kilka minut.Połowę gorącej masy wyłożyć na spód
biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.Przygotować polewę:
masło rozpuścić z
cukrem pudrem i
kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać
mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np.
orzechami.