ßßß Cookit - przepis na makowiec kakaowy z orzechami

makowiec kakaowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
szklanka posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
szklanka cukru na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut.
Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.
Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/makowiec-kakaowy-z-orzechami.html