ßßß
Przedstawiam makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.*foremka 25*34 cmSkładniki: na biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1/4 szklanki gorzkiego kakao2 łyżki olejułyżeczka proszku do pieczenia na masę makową:1,5 szklanki maku3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejkostka masłaszklanka posiekanych orzechów1/2 szklanki rodzynekszklanka cukru na polewę:125 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki gorącego mleka lub wrzątkuUpiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut.Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.