ßßß
Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce.Składniki: na ciasto:600 g mąki250 g masła10 łyżek mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:1 kg sera na sernik3-4 jajka200 g masła1 opakowanie cukru waniliowego1 szklanka cukru (można dać więcej)2 łyżki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę:125 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wrzątku1/4 szklanki ajerkoniaku2 łyżki startych orzechówSkładniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut.Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki.Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.