ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik gotowany mojej babci

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik gotowany mojej babci

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce.
Składniki: na ciasto:
600 g mąki
250 g masła
10 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:
1 kg sera na sernik
3-4 jajka
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru (można dać więcej)
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
1/4 szklanki ajerkoniaku
2 łyżki startych orzechów
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut.
Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki.
Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/sernik-gotowany-mojej-babci.html