Wykonanie
Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego
rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce.Składniki: na ciasto:600 g
mąki250 g
masła10 łyżek
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera na sernik3-4
jajka200 g
masła1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka
cukru (można dać więcej)2 łyżki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej na polewę:125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku1/4 szklanki
ajerkoniaku2 łyżki startych
orzechówSkładniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut.
Masło,
cukier,
cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać
ser a następnie
jajka. Na końcu wlać
mleko i wsypać
skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki.
Masło,
kakao,
cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać
ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać
orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.