Wykonanie
![](/Data/Images/cukierenkaklementynki.blogspot.com\2012_slash_04_slash_sernik-w-ciescie-orzechowym-z-kremem/l/-1322809444.jpg)
Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo
ser pieczony jest osobno, wstawiony w
orzechowy blat a do tego przełożony kremem
śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach.Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja.
Ser:60 dag
sera mielonego20-30 dag
cukru pudru6
jajek1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 kostki
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z
cukrem, dodawać po trochę
sera i stopioną i wystudzona
margarynę. Mieszając łyżką dodać
mąkę z proszkiem i pianę ubitą z
białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.6 jaj1 szklanka
cukru10 dag tartych
orzechówłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki krupczatki1/3 szklanki
maki ziemniaczanej1/2 kostki
masła stopionego i wystudzonegoCiasto przygotować tak jak na
biszkopt.
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka,
mąki,
masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę.Krem:6 łyżek
cukru pudru1 kostka
masła1 szklanka gęstej
śmietany najlepiej 18%
Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce
śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć.Dodatkowo:polewa
orzechyZłożenie ciasta:1/2 ciasta
orzechowego- 1/2 kremu-
ser- krem- ciasto
biszkoptowe- polewa