ßßß
Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach.Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja.Ser:60 dag sera mielonego20-30 dag cukru pudru6 jajek1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.6 jaj1 szklanka cukru10 dag tartych orzechówłyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki maki ziemniaczanej1/2 kostki masła stopionego i wystudzonegoCiasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę.Krem:6 łyżek cukru pudru1 kostka masła1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18%Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć.Dodatkowo:polewaorzechyZłożenie ciasta:1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa