Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
jajka 3 sztuk
śmietana 2 - 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychwęgierki 1 kilogramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowychWykonanie:Umyte, osuszone
śliwki przekrawać na pół, usuwając pestki.
Masło utrzeć z
cukrem, nie przerywając ucierania, kolejno dodawać po
żółtku,
mąkę z proszkiem i
śmietanę. Z
białek ubić sztywna pianę, 4 łyżki odłożyć, a resztę wymieszać z
ciastem. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć połówki
śliwek ( przecięciami do góry). Do odłożonej piany dodać
cukier puder wymieszany z
cukrem waniliowym i rozsmarować ją na cieście. Piec w 200 stopniach, aż będzie złote.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: