ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmasło 1 kostekcukier 1 szklanekjajka 3 sztukśmietana 2 - 3 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychwęgierki 1 kilogramówcukier puder 1 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek stołowychWykonanie:Umyte, osuszone śliwki przekrawać na pół, usuwając pestki. Masło utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania, kolejno dodawać po żółtku, mąkę z proszkiem i śmietanę. Z białek ubić sztywna pianę, 4 łyżki odłożyć, a resztę wymieszać z ciastem. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek ( przecięciami do góry). Do odłożonej piany dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i rozsmarować ją na cieście. Piec w 200 stopniach, aż będzie złote.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: