Wykonanie
Zgodzicie się ze mną, że możliwość zajrzenia do starego Babcinego notesu to jak skorzystanie z tajemnej księgi ? Taka mnie właśnie ostatnio spotkała cudowna niespodzianka - spisałam więc najlepsze moim zdaniem przepisy i postaram się je wykorzystać. Zacznę od tego ciasta, bo jest niezwykle proste; zaskoczył mnie również brak tłuszczu w przepisie - choć po chwili zastanowienia
doszłam do wniosku, że po prostu kiedyś wiejska
śmietana była na tyle tłusta, że z powodzeniem zastępowała
masło. Taką
śmietaną nie dysponowałam, więc zastąpiłam ją gęstą 18-stką. Moim pomysłem jest posmarowanie gorącego ciasta tą samą
śmietaną i posypanie go dość obficie pudrem -
daje to przyjemny efekt, jakby
śmietankowego lukru. Babcia pisała jeszcze o dodaniu zapachu, ja poprzestałam na cukrze
waniliowym. Ilość
jabłek dostosowałam do wielkości foremki, myślę też że oprócz obtoczenia ich w cukrze świetnie będzie następnym razem dodać szczyptę
cynamonu.Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie.
Składniki na średniej wielkości formę :3
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 szklanka kwaśnej
śmietany (u mnie 18%)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyjabłka - wg uznaniaDodatkowo :
cukier do obtoczenia
jabłekmasło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formykilka łyżek gęstej
śmietany do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia ciastaPrzygotowanie :
Jajka ubijam z
cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję
śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Formę smaruję
masłem i oprószam
bułką tartą. Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, po czym wykładam kawałki
jabłek otoczone w cukrze. Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut. Po ostygnięciu posypuję
cukrem pudrem.Przepis z zeszytu Babci.