ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowe pod kruszonką

Ciasto jabłkowe pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .
składniki na 4 porcje
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
kostka masła 250g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki bułki tartej
300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek
przepis
Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka .
Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy na ciasto a na nie ścieramy schłodzone ciasto z lodówki . Pieczemy około 50 min w temp . 180 st. C .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/12/ciasto-jabkowe-pod-kruszonka.html