ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod biszkoptem

Jabłka pod biszkoptem

nazwa

Wykonanie

Kolejne wydanie słynnej szarlotki. W takim wykonaniu wydaje się jakby lżejsza, równie pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
6 jabłek
3 jajka
9 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
cukier puder
cynamon
cukier wanilinowy
łyżka masła
łyżka tartej bułki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Jabłka obrać, przekroić na połowy i posypać cynamonem. Połówki jabłek ułożyć przekrojem do góry. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier, wymieszać z żółtkami i mąką. Ciastem oblać jabłka. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni przez ok. 30-40 minut. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/04/jabka-pod-biszkoptem.html