Wykonanie
Jeśli na moim
stole pojawia się szarlotka to znak, że lato pomalutku zaczyna nas opuszczać. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto niezwykle łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze przepysznie przepyszne :)
Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- kostka
masła,- szklanka
cukru- paczka
cukru wanilinowego,- dwa
jaja,- szczypta
soli,- dwie łyżeczki
cynamonu (można użyć mniej jeśli ktoś nie lubi go w nadmiarze)- 2 łyżeczki
tartej bułki- 3 duże
jabłka (można użyć ich zdecydowanie więcej, choćby nawet 5-6),- blat/stolnica, ostry nóż, blacha, papier do pieczenia, widelec, tarka, miska, łyżka, wałek*Wykonanie:1.
Mąkę i
proszek do pieczenia wysypuję n a stolnicę i dokładnie mieszam.2. Dodaje posiekane
masło,
cukier,
cukier wanilinowy,dwa
jaja oraz szczyptę
soli. Wszystkie składniki szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną z nich wkładam do lodówki.3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Częś cią ciasta, której nie wkładam do lodówki, wylepiam dno i brzegi blachy, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.4.
Jabłka myję, obram, wycinam gniazda nasienne. Ścieram na grubej tarce i mieszam z
cynamonem.5. Podpieczone ciasto posypuję
tartą bułką i
jabłkami.6. Na jabłkach kładę kolejną warstwę ciasta.(Można zetrzeć je na tarce lub po prostu rozwałkować * i przykryć nim
owoce (wówczas warto ponacinać ciasto)).7. Piekę w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez ok. 30 minut.