ßßß Cookit - przepis na Pleśniak jabłkowy

Pleśniak jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
Przepis:
Żółtka oddzielamy od białek. Do miski przesypujemy mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do jabłek d odajemy cynamon i mieszamy. Białka z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy jabłka, na to ubite białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2012/10/plesniak-jabkowy.html