Wykonanie
Składniki:4
jajka2 szklanki
mąki pełnoziarnistej Lubelli3/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1,5 kg
jabłek2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 kostki
masłaPrzepis:
Żółtka oddzielamy od
białek. Do miski przesypujemy
mąkę, 3/4 szklanki
cukru,
proszek do pieczenia, dodajemy
masło pokrojone na mniejsze kosteczki oraz
żółtka. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie obieramy
jabłka ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Do
jabłek d odajemy
cynamon i mieszamy.
Białka z dodatkiem jednej łyżki
cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i dzielimy je na dwie części (3/4 i 1/4). Większą część ścieramy na dużych oczkach i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy
jabłka, na to ubite
białka i posypujemy pozostałą częścią ciasta (również startą na grubych oczkach). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190C i pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu, ciasto posypujemy
cukrem pudrem.