ßßß
Witam! Tak mnie naszło dzisiaj na słodkie, a ponieważ trochę się rozchorowałam i muszę siedzieć w domu to postanowiłam ten czas jakoś wykorzystać. Miałam dodatkowo uproszczone zadanie, ponieważ kilka dni temu Rafał zagniótł mi ciasto kruche do innego ciasta. No i jest... przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką i uprażonymi jabłkami... niebo w gębie!Składniki:1,5 kg jabłek1 łyżeczka cynamonu2 łyżki cukru3 szklanki mąki2 żółtka + 1 całe jajko3/4 szklanki cukru pudru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3/4 kostki masłaRozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło - wszystko razem zagniatamy dodając pozostałą część mąki (jeżeli trzeba). 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).Prażone jabłka: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dolewamy ok. 50 ml wody. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, oraz cukier ( najlepiej dosłodzić do smaku.). Ściągamy garnek z gazu, gdy jabłka będą już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu (moje całe prażenie jabłek trwa ok. 15 minut).Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy jabłka i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce pozostałe ciasto kruche wyjęte z lodówki. Pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!