Wykonanie
Witam! Tak mnie naszło dzisiaj na słodkie, a ponieważ trochę się rozchorowałam i muszę siedzieć w domu to postanowiłam ten czas jakoś wykorzystać. Miałam dodatkowo uproszczone zadanie, ponieważ kilka dni temu Rafał zagniótł mi ciasto kruche do innego ciasta. No i jest... przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką i uprażonymi
jabłkami... niebo w gębie!Składniki:1,5 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukru3 szklanki
mąki2
żółtka + 1 całe
jajko3/4 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 kostki
masłaRozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.Ciasto kruche: 2,5 szklanki
mąki,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy
jajko,
żółtka i pokrojone na małe kawałki
masło - wszystko razem zagniatamy dodając pozostałą część
mąki (jeżeli trzeba). 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Blachę do pieczenia smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam
ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).Prażone
jabłka:
jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dolewamy ok. 50 ml
wody. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy
jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy
jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy płaską łyżeczkę
cynamonu, oraz
cukier ( najlepiej dosłodzić do smaku.). Ściągamy garnek z gazu, gdy
jabłka będą już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu (moje całe prażenie
jabłek trwa ok. 15 minut).Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy
jabłka i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce pozostałe ciasto kruche wyjęte z lodówki. Pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!