ßßß
składniki na 1 formę ciasta4 jajka3 szklanki mąki3/4 szklanki cukru200g kwaśnej śmietany250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżka cynamonuszklanka śmietany 30%2 łyżeczki cukru pudruprzepisBiałka oddzielamy od żółtek .Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję .Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia., masę z żółtek , masła i cukrów a także śmietanę .Całość dokładnie mieszamy .Gotową masę dzielimy na 2 części . Jedną porcję wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika wykładamy na nie prażone jabłka i posypujemy cynamonem a wierzch jabłek przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180st. C. około 45 minut .Śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .Ciasto posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy ubitą śmietaną.