ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO

KRUCHE CIASTO

nazwa

Wykonanie

Kruche klasyczne bardzo kruche (3:2:1)
300 g mąki ( najlepiej krupczatki)
200 g masła
100 g cukru pudru (= 1/2 szkl.) z cukrem waniliowym
2-3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać na stolnicy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć na co najmniej 30 min. do lodówki. Kruche oszczędne
3 1/2 szkl. mąki
200g masła
2/3 szkl. cukru z cukrem waniliowym
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekać nożem wszystkie składniki , zagnieść szybko ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co najmniej 30 min. do lodówki. Półkruche ciasto Ani
2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
200 g masła
1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co najmniej 30 min. do lodówki.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2011/10/KRUCHE-CIASTO.html