Wykonanie
Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego nie sposób zepsuć . Polecam , tym , którzy tak jak , ja są cukierniczym beztalenciem , warto . Trud jest niewielki , ale efekt końcowy ogromnie smakowity . Pewnie mógłby, wyjść lepszy , ale kto by się przejmował- to nie konkurs 😉 Na moje szczęście , jest to też jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki 😉
Składniki :Ciasto:2,5 szklanki
mąki tortowej2
jajka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakaoŁyżka gęstej
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masłaMasa serowa:1 kg mielonego
sera z wiaderka3
jajka200 g miękkiego
masła200 g
cukruDo miski wsypujemy
mąkę,
kakao,
cukier i
proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od
białek (
białka zostawiamy ) , dodajemy do reszty. Zimne
masło siekamy w kawałeczki i wrzucamy do miski, dodajemy także
śmietanę . Ugniatamy wszystko na gładkie ciasto , na początku jest sypkie , ale z biegiem zagniatania , zacznie się ładnie kleić . Gotowe , wyrobione ciasto , formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny , wyjmujemy i dzielimy na dwie połówki . Jedną część , ciasta rozwałkowujemy na około 1 cm placek, umieszczamy w formie do pieczenia, wyłożonej papierem ( mała blaszka -kwadrat) . Wkładamy ponownie do lodówki – razem z blaszką . W tym czasie miękkie
masło ucieramy z
cukrem aż
zrobi się puszyste , następnie dodajemy kolejno
żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy
ser, cały czas mieszając .
Białka ( te które zostały z ciasta i te od masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę
serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego .