ßßß Cookit - przepis na Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową

Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki, za co bardzo dziękuję.
'oszukaniec'
* ciasto:
- 100g masła/margaryny
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie)
* krem:
- 0,5 l mleka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200g masła
- laska wanilii
- rodzynki
- 2 łyżki kakao
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
Ciasto:
Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko i mleko z masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krem:
Z mleka, mąki (ziemniaczanej i pszennej) i wanilii ugotować budyń (z mleka odlać ok 3/4 szklanki, w której wymieszać mąkę i wlać ją do gotującego się mleka z wanilią, zagotować jak budyń). Przestudzić.
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.
Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać.
Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą.
Polewa:
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/04/i-cake-oszukaniec.html