Wykonanie
Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1
jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki, za co bardzo dziękuję.
'oszukaniec'* ciasto:- 100g masła/margaryny- 1 szklanka
mleka- 3/4 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajko- 2 łyżki
kakao- 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie)* krem:- 0,5 l
mleka- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżki
mąki pszennej- 1/3 szklanki
cukru pudru- 200g
masła-
laska wanilii-
rodzynki- 2 łyżki
kakao* polewa:- 200g
gorzkiej czekolady- 1-2 łyżki
cukru- 2 łyżki
masła- 200ml
mlekaCiasto:
Masło rozpuścić, dodać
mleko i
cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się
cukru. Ostudzić.Do miski przesiać
mąkę, proszek i
kakao. Dodać
jajko i
mleko z
masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.Krem:Z
mleka,
mąki (ziemniaczanej i pszennej) i
wanilii ugotować
budyń (z
mleka odlać ok 3/4 szklanki, w której wymieszać
mąkę i wlać ją do gotującego się
mleka z
wanilią, zagotować jak
budyń). Przestudzić.
Masło utrzeć do białości z
cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony
budyń. Utrzeć na jednolitą masę.Masę podzielić na pół. Do jednej dodać
rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej
kakao. Porządnie wymieszać.Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą.Polewa:
Mleko zagrzać, dodać
cukier i rozpuścić w nim
masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną
czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego!