ßßß Cookit - przepis na kruchy makowiec zawijany

kruchy makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.
* Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.
Składniki: na ciasto:
6 żółtek
500 g mąki
250 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową:
2 szklanki maku
4-5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę:
100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.
Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.
* przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kruchy-makowiec-zawijany.html