Wykonanie
Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.* Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.Składniki: na ciasto:6
żółtek500 g
mąki250 g
cukru pudru250 g
masła lub
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
makową:2 szklanki
maku4-5
jajek1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
kakao200 g
bakalii (
orzechy,
rodzynki, skórki kandyzowane)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia na polewę:100 g
czekolady deserowej3 łyżki
mlekaozdoby
cukrowe:
płatki śniegu i niebieskie cukiereczkiZ podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.
Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do
mięsa lub blenderem.
Jajka utrzeć z
cukrem pudrem, dodać do
maku. Dodać
bakalie,
kakao i
proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach. Połamaną
czekoladę i
mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować
wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać
czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.* przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę