ßßß
Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.* Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.Składniki: na ciasto:6 żółtek500 g mąki250 g cukru pudru250 g masła lub margaryny2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową:2 szklanki maku4-5 jajek1 szklanka cukru pudru1 łyżka kakao200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę:100 g czekolady deserowej3 łyżki mlekaozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczkiZ podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.* przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę