ßßß Cookit - przepis na Mazurek makowy

Mazurek makowy

nazwa

Wykonanie

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :)
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
150 g margaryny do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
Masa makowa:
250 g maku
szklanka mleka
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
szklanka rodzynek
100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
100 g margaryny
4 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy. Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami.
Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka.
Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/03/mazurek-makowy.html