Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :)Składniki:Ciasto:szklanka mąki pszennej150 g margaryny do pieczeniapół szklanki cukru pudru2 żółtkaMasa makowa:250 g makuszklanka mleka4 jajkapół szklanki cukru pudruszklanka rodzynek100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:100 g margaryny4 łyżki kakao1/4 szklanki cukru1/4 szklanki mlekaPrzygotowanie:Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy. Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczeniaBiałka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami.Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakaocukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka.Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami.Smacznego ! ;)