Wykonanie
Przez kilka dni mało publikowałam, więc dziś prezentuję wam tort komunijny, który ostatnio robiłam. Ponieważ niektóre osoby nie lubią
kokosu i
orzechów, więc dolny tort piekłam według już prezentowanego wcześniej przepisu o nazwie Super Tort. Natomiast góra to jasny
biszkopt przecięty na 3 blaty. Przełożony masą
czekoladową oraz jasną z
galaretkami. A całość obłożyłam masą
cukrową na którą przepis znalazłam tutaj . Niestety miałam z nią trochę problemów i nie wyszło mi tak jak planowałam, a w rezultacie tort wyglądał tak:
Przepis na dolny tort znajdziecie na moim blogu więc podam tylko składniki małego
tortu, a piekłam na malutkiej tortownicy średnica 16 cm.Składniki:3
jaja3 łyżki
cukru3 łyżki
mąkiszczypta
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem, dodać
żółtka,
mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy i upiec. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.Krem:1/2 kg
masła6
żółtek17 dag
mąki ziemniaczanej3 szklanki
mleka35 dag
cukru pudrurodzynkikakaoczekoladagalaretkispirytusWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem, dodając rozpuszczoną
mąkę kartoflaną w 1/2 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko zagotować i dodać utartą masę, chwilę gotować. Powstały
budyń wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżeczce budyniu, ciągle ucierając. Czynność powtarzać do momentu aż cały
budyń zostanie połączony z
masłem. Na koniec dodać trochę
spirytusu.Powstałym kremem obsmarować boki i wierzch
tortu. Odłożyć trochę na posmarowanie małego, a pozostały krem podzielić na 2 części i do jednej dodać:
kakao,
czekoladę i
rodzynki, a do drugiej pokrojone w kostkę kolorowe
galaretki.Ja wykorzystałam te, które pozostały mi z
tortu dolnego.Górę i boki obsmarowałam odłożonym wcześniej kremem.Całość obłożyłam masą
cukrową, którą zrobiłam z 2,5 porcji.A dekoracje kleiłam klejem spożywczym oraz
białą czekoladą.