Wykonanie

Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z
cukru i dodać do niego
zagęszczone mleko lub
śmietankę a do smaku troszkę
czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)Składniki:
biszkopt z 3 jaj30 dag białego półtłustego
twarogu300 ml świeżej
śmietany 12%300 ml
mleka4 duże
jaja5 dag
rodzynek5 dag pokrojonych
moreli5 dag
migdałów posiekanychokoło połowy szklanki drobnego
cukru2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 łyżka z brzuszkiem
mąki pszennej lub
kaszy manny4 łyżki
dżemuokoło 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)szczypta
soliaromat migdałowy2 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
soku z cytrynykilka łyżek
alkoholu do ponczu i namoczenia
bakaliiPrzygotowanie1. Pieczemy
biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)2.
Bakalie płuczemy pod bieżącą
wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem.
Morele kroimy na wielkość zbliżoną do
rodzynek. dodajemy do
bakalii 1-2 łyżki
alkoholu i mieszamy.3. Przygotowujemy poncz z
soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej
wody, 1 łyżki
alkoholu.3. Nasączamy
biszkopt4. Smarujemy
biszkopt dżemem lub powidłami5. Rozcieramy
ser tłuczkiem do
ziemniaków6. Ubijamy pianę z
białek ze szczyptą
soli i dodajemy, kiedy sztywna,
cukier w
trzech rzutach i miksujemy na
bezę.7. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.8. Do miski z roztartym
serem dodajemy
żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy
śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dodajemy
mąkę ziemniaczaną, miksujemy, dolewamy
mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch,
trzech rzutach.9. Na koniec dodajemy oprószone w
mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na
biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne...10. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go
kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą
żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi
orzechami migdałowymi.