Wykonanie

Sernik z
galaretką, przygotowany według tego przepisu spełnia wszystkie wymagania dla amatorów wilgotnego i puszystego ciasta, które w połączeniu z kwaskową
galaretką i
owocami dopełnia ferii smaków. Jest łatwy w przygotowaniu, co sprawia, że oszczędzasz starania przy robieniu kapryśnych polew, czy przesadnie słodkich pianek. Do tego, nie potrzebujesz aż tuzina jaj, jak to w niektórych przepisach, ani uciążliwego ucierania.Spód sernika:1 łyżka
mąki ziemniaczanej, 2 łyżki
mąki pszennej, 3
jaja, 1/3 szklanki
cukru, 1/5 szklanki gorącej
wody, szczypta
soliJaja miksujemy z gorącą
wodą,
cukrem i
solą. Dodajemy
mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.Na spód można wykorzystać gotowe
herbatniki lub
biszkopty - będzie jeszcze szybciej.Masa serowa1200 gram białego, półtłustego
twarogu1 szklanka
mleka1/5 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru4
żółtka8
białek (
żółtka można wykorzystać do ciasta kruchego jako
spodu do sernika, rezygnując ze
spodu biszkoptowego, ale wtedy trzeba pamiętać, że musimy użyć około 0,5 kg
mąki pszennej, pół szklanki
cukru i 250 gram
masła lub
margaryny- zagnieść składniki i wstawić do lodówki na pół godziny, po czym wywałkować na spód blachy i podpiec w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 15 minut)1 kopiasta łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejkilka kropel
aromatu migdałowego (nie można przeholować z aromatyzowaniem ciasta, bo to zakłamuje prawdziwy smak sernika)Przygotowanie masy serowej

Ubijamy
białka ze szczyptą
soli, dodając pod koniec łyżkę
cukru, by utrwalić pianę. W osobnej dużej misie miksujemy z pozostałym
cukrem żółtka na biały krem i dodajemy zmielony
twaróg,
mleko i chwilę miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy
mąki i ponownie mieszamy - można jeszcze robotem. Na koniec dodajemy aromat, pianę w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy łyżką - nie za długo. Przekładamy ciasto na spód
biszkoptowy lub kruchy (oba są pyszne, choć
biszkoptowe jest delikatniejsze i mniej napakowane kaloriami). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy pierwsze piętnaści minut w tej temperaturze a później obniżamy do 170 stopni, piekąc około 45 minut. Zostawiamy w piekarniku, by w nim ciasto wystygło, zawsze trochę mniej opadnie. Sernik z reguły zawsze trochę opada i nie warto się tym przejmować. Nie opadają tylko te serniki, które są zbite, suche a przez to niesmaczne.Podczas pieczenia możemy przygotować
galaretkę i
owoce . Do tego sernika użyłam
żurawin, ale trzeba je dużo wcześniej porządnie namoczyć i osączyć. Moja forma jest duża - około 20cm na 40 cm - dlatego użyłam dwóch
galaretek kontrastujących z
ciastem.
Owoce wykładamy na wystudzonym serniku i polewamy wyraźnie gęstniejącą
galaretką.Piszcie, komentujcie!!!