Wykonanie
Danie zasilające menu prawie wszystkich
polskich domów. Naleśniki z
serem to smak dzieciństwa - przynajmniej dla mnie. Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu
białek i dodaniu
wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;)ciasto:
2
jajkaszklanka
mleka (250 ml)szklanka
wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki
mąki pszennejłyżka
olejuszczypta
soli3-4 łyżki
cukrunadzienie:ok. 400 g
twarogużółtko4 łyżki
cukrucukier waniliowyponadto:
olej do smażeniaNaleśniki z
Białym Serem - Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę Tuz przed smażeniem dodajemy
białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy
ser,
cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca.Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem
serowym i składamy w "kopertę".Podajemy ze
śmietaną oprószając całość
cukrem pudrem.