Naleśniki są pyszne dzięki wyjątkowo delikatnemu ciastu - przygotowałam je na bazie maślanki. No i słodki, waniliowytwarożek - takie właśnie lubimy najbardziej ;)Składniki :Ciasto :1 szklanka mąki pszennej1 szklanka maślanki naturalnej1 jajko0,5 szklanki wody3 łyżki olejuszczypta soli1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowegoSer :250 g. twarogu półtłustego2 pełne łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka cukru waniliowegocukier puder do smakuPrzygotowanie :W misce ubijam trzepaczką wszystkie składniki ciasta - ciasto powinno być lejące i gładkie. Odstawiam je na 10 minut, a w tym czasie przygotowuję twarożek: przekładam go do miski, duszę widelcem, dolewam śmietanę i dodaje cukry. Mieszam do połączenia.Z ciasta smażę niewielkie naleśniki - u mnie patelni ma średnicę 12 cm. Przy smażeniu pierwszego wlewam na patelnię odrobinę oleju, później nie trzeba już tego robić. Każdy naleśnik smaruję słodkim twarożkiem i zwijam. Podaję posypane cukrem pudrem.