ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z BIAŁYM SEREM

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM

nazwa

Wykonanie

Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem.
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej wody
Farsz
500 g zmielonego twarogu
4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu)
cukier waniliowy
2 żółtka
1-2 łyżki gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany
Ciasto:
Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-biaym-serem.html