Wykonanie
Późna już
pora jak robię ten wpis. Zapewne wiele osób, które zamieszkują w tej samej strefie czasowej, już smacznie sobie śpi, by jutro przystąpić do swoich codziennych zajęć, pracy, nauki...etc. A ja tymczasem wystawiam w swoje kuchenne okno kolejną wersję placuszków. To jest taka moja propozycja dla Was na śniadanie. Czynie to teraz, albowiem rankiem popędzę do ogrodu, ponieważ chwaściory rzuciły mi się okrutnie .Częstujcie się placuszkami, są Wasze......:)
Dorzucam też przepis na ok.12 sztuk placuszków .Składniki :3
jajka5 łyżek
mąki pszennej10 dag
twarogu10 dag
rodzynek1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soli1 łyżka
śmietanyponadto :
olej do smażenia
cukier puder do obsypania placuszkówWykonanie :
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dajemy
cukier,
sól, po jednym
żółtku i dalej ubijamy. Wsiewamy
mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokruszony
twaróg,
śmietanę i opłukane wrzątkiem
rodzynki. Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy małymi porcjami na rozgrzany
olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy
cukrem pudrem. Idealne są z sosami owocowymi szczególnie z
truskawkowym.