Wykonanie
Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego
truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.
Składniki :3
jajka5 łyżek
mąki pszennej3 łyżki zmielonego
twarogu10 dag
rodzynek2 łyżka
cukru½ łyżeczki
soli1 łyżka
śmietany 18%olej do smażenia
cukier puder do posypania lub
dżemWykonanie :
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy
cukier,
sól, po jednym
żółtku i ubijamy dalej.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych
jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy
twaróg,
śmietanę oraz
rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany
olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy
cukrem pudrem lub smarujemy
dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.