ßßß Cookit - przepis na RACUSZKI Z TWAROGIEM

RACUSZKI Z TWAROGIEM

nazwa

Wykonanie

Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.
Składniki :
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki zmielonego twarogu
10 dag rodzynek
2 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub dżem
Wykonanie :
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy twaróg, śmietanę oraz rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/racuszki-z-twarogiem.html