ßßß
Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i rodzynkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Drożdżówki z serem i rodzynkami
Składniki
Drożdże
Mleko
Mąka pszenna
Cukier
Olej
Cukier waniliowy
Jajko
Sól
Twaróg
Rodzynki
Rum
Lukier
Śmietana 18%
Cukier puder
Zapach śmietankowy
Wykonanie
Fantazyjnie zawinięte drożdżówki z nadzieniem z
twarogu
.
Twaróg
wzbogacony
rodzynkami
moczonymi w
rumie
.
Składniki na ciasto:- 30 dkg
drożdży
- 1 szklanka ciepłego
mleka
- 1/2 kg
mąki pszennej
- 1/2 szklanki
cukru
- 1/4 szklanki
oleju
-
cukier waniliowy
- 1
jajko
- szczypta
soli
Składniki na masę
serową
:- 300 g
twarogu
- 1
jajko
- 1/2 szklanki
cukru
-
cukier waniliowy
- garść
rodzynek
- 2 łyżki
rumu
Składniki na
lukier
:- 1 łyżka
śmietany 18%
- 1 szklanka
cukru pudru
- kropla
olejku śmietankowego
Przygotowanie:Z
drożdży
,
mleka
, łyżki
cukru
i łyżki
mąki
zrobić zaczyn
drożdżowy
. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.
Twaróg
zmielić z
cukrem
jajkiem
i
cukrem waniliowym
w blenderze na gładką masę.
Rodzynki
namoczyć w
rumie
i poczekać aż napęcznieją. Następnie
rodzynki
wymieszać z masą
serową
.Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Podane składniki na
lukier
dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce
bułki
smarować lukrem.
Źródło:
http://smakowirowka.blogspot.com/2014/05/drozdzowki-z-serem-i-rodzynkami.html
Przepisy powiązane
Drożdżówki z konfiturą
Drożdżówki z konfiturą
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Oliebollen
Składniki powiązane (0)