ßßß
Składniki na ciasto:- 30 dkg drożdży- 1 szklanka ciepłego mleka- 1/2 kg mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 1/4 szklanki oleju- cukier waniliowy- 1 jajko- szczypta soliSkładniki na masę serową:- 300 g twarogu- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- garść rodzynek- 2 łyżki rumuSkładniki na lukier:- 1 łyżka śmietany 18%- 1 szklanka cukru pudru- kropla olejku śmietankowegoPrzygotowanie:Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.Twaróg zmielić z cukrem jajkiem i cukrem waniliowym w blenderze na gładką masę. Rodzynki namoczyć w rumie i poczekać aż napęcznieją. Następnie rodzynki wymieszać z masą serową.Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Podane składniki na lukier dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce bułki smarować lukrem.


