ßßß
Tradycyjna holenderska słodkość na Sylwestra, w Wielkiej Brytanii popularna jako 'pączki holenderskie'. Nieforemne kulki z ciasta drożdżowego smażone na głębokim oleju. Surowe ciasto ma konsystencję ciasta na racuchy drożdżowe, z bakaliami i jabłkiem, natomiast smaży się je podobnie jak pączki, lecz szybciej - nabierając ciasto łyżką. Tłuste, lecz bardzo smaczne; mniej słodkie od naszych pączków. I wiadomo, przepis nie dla tych, którzy od dziś, tradycyjnie, na diecie... ;-).Składniki na około 15 małych sztuk:10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży2 łyżki drobnego cukru do wypieków125 ml letniego mleka190 g mąki pszennejduża szczypta soli1 łyżka rumu (opcjonalnie)1 małe jajko1,5 łyżki rodzynków1 jabłko, obrane i drobno posiekane1/2 łyżeczki otartej skórki z cytrynyPonadto:cukier puder do oprószeniaolej do smażeniaŚwieże drożdże rozgnieść z 1 łyżeczką cukru i 60 ml mleka (1/4 szklanki). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn będzie gotowy.*Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać (ciasto będzie bardzo luźne, dodałam 2 łyżki mąki dodatkowo). Dodać rodzynki, otartą skórkę, jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto więcej niż podwoi objętość.W szerszym rondelku rozgrzać olej (jak na pączki) do temperatury 175°C (skórka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w ciągu 15 sekund).Na rozgrzany olej kłaść okrągłą łyżkę ciasta (formując ją między dwoma łyżkami)** i smażyć, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron, przez kilka minut. Odsączyć na bibułce.Podawać oprószone cukrem pudrem.* Drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką.** Ja nabierałam łyżką maczaną uprzednio w oleju.Smacznego :-).Przepis pochodzi z blogu 'Almost Bourdain'.