Wykonanie
Tradycyjna holenderska słodkość na Sylwestra, w Wielkiej Brytanii popularna jako 'pączki holenderskie'. Nieforemne kulki z
ciasta drożdżowego smażone na głębokim
oleju. Surowe ciasto ma konsystencję ciasta na racuchy
drożdżowe, z
bakaliami i
jabłkiem, natomiast smaży się je podobnie jak pączki, lecz szybciej - nabierając ciasto łyżką. Tłuste, lecz bardzo smaczne; mniej słodkie od naszych pączków. I wiadomo, przepis nie dla tych, którzy od dziś, tradycyjnie, na diecie... ;-).Składniki na około 15 małych sztuk:10 g świeżych
drożdży lub 5 g suchych
drożdży2 łyżki drobnego
cukru do wypieków125 ml letniego
mleka190 g
mąki pszennejduża szczypta
soli1 łyżka
rumu (opcjonalnie)1 małe
jajko1,5 łyżki
rodzynków1
jabłko, obrane i drobno posiekane1/2 łyżeczki otartej
skórki z cytrynyPonadto:
cukier puder do oprószenia
olej do smażeniaŚwieże
drożdże rozgnieść z 1 łyżeczką
cukru i 60 ml
mleka (1/4 szklanki). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn będzie gotowy.*Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać (ciasto będzie bardzo luźne, dodałam 2 łyżki
mąki dodatkowo). Dodać
rodzynki, otartą skórkę,
jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto więcej niż podwoi objętość.W szerszym rondelku rozgrzać
olej (jak na pączki) do temperatury 175°C (skórka
chleba wrzucona do
oleju zarumieni się w ciągu 15 sekund).Na rozgrzany
olej kłaść okrągłą łyżkę ciasta (formując ją
między dwoma łyżkami)** i smażyć, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron, przez kilka minut. Odsączyć na bibułce.Podawać oprószone
cukrem pudrem.*
Drożdże suche wystarczy wymieszać z
mąką.** Ja nabierałam łyżką maczaną uprzednio w
oleju.Smacznego :-).Przepis pochodzi z blogu 'Almost Bourdain'.