ßßß Cookit - przepis na Oliebollen

Oliebollen

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna holenderska słodkość na Sylwestra, w Wielkiej Brytanii popularna jako 'pączki holenderskie'. Nieforemne kulki z ciasta drożdżowego smażone na głębokim oleju. Surowe ciasto ma konsystencję ciasta na racuchy drożdżowe, z bakaliami i jabłkiem, natomiast smaży się je podobnie jak pączki, lecz szybciej - nabierając ciasto łyżką. Tłuste, lecz bardzo smaczne; mniej słodkie od naszych pączków. I wiadomo, przepis nie dla tych, którzy od dziś, tradycyjnie, na diecie... ;-).
Składniki na około 15 małych sztuk:
10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
125 ml letniego mleka
190 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 małe jajko
1,5 łyżki rodzynków
1 jabłko, obrane i drobno posiekane
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Ponadto:
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Świeże drożdże rozgnieść z 1 łyżeczką cukru i 60 ml mleka (1/4 szklanki). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn będzie gotowy.*
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wymieszać (ciasto będzie bardzo luźne, dodałam 2 łyżki mąki dodatkowo). Dodać rodzynki, otartą skórkę, jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto więcej niż podwoi objętość.
W szerszym rondelku rozgrzać olej (jak na pączki) do temperatury 175°C (skórka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w ciągu 15 sekund).
Na rozgrzany olej kłaść okrągłą łyżkę ciasta (formując ją między dwoma łyżkami)** i smażyć, aż ciasto będzie lekko brązowe z obu stron, przez kilka minut. Odsączyć na bibułce.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
* Drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką.
** Ja nabierałam łyżką maczaną uprzednio w oleju.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z blogu 'Almost Bourdain'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/oliebollen