Wykonanie
Małe pączuszki o nazwie fritole to wenecki przysmak karnawałowy. Aby były bardziej aromatyczne, możesz dodać do nich nieco skórki startej z
cytryny lub
pomarańczy.Pączki weneckie200 g
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży200 ml
mleka60 g
cukru1
jajko50 g
rodzyneksólolej50 g
cukru pudruRodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej
mąkę, dodaj szczyptę
soli,
cukier,
jajko,
drożdże i
rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając
mleka. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu
oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.
GUARDINI Przesiewacz do
mąki Kilo Przesiewacz do
mąki Patisse Przesiewacz do
mąki