ßßß Cookit - przepis na Autor: Aneta Kosiba

Autor: Aneta Kosiba

nazwa

Wykonanie

Małe pączuszki o nazwie fritole to wenecki przysmak karnawałowy. Aby były bardziej aromatyczne, możesz dodać do nich nieco skórki startej z cytryny lub pomarańczy.
Pączki weneckie
200 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
200 ml mleka
60 g cukru
1 jajko
50 g rodzynek
sól
olej
50 g cukru pudru
Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleka. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
GUARDINI Przesiewacz do mąki Kilo Przesiewacz do mąki Patisse Przesiewacz do mąki
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15453136,paczki-weneckie,,2.html