Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Do przesianej
maki dodać szczyptę
soli. Zrobić dołek i w kruszyć
drożdże, zasypać
cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego
mleka i odstawić na 15 minut. Wlać resztę ciepłego
mleka, wbić
jajko i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać odrobinę
mleka, a jak za rzadkie, to należy dosypać trochę
mąki. Odstawić na 60 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.Na patelni rozgrzać
olej, łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy z obu stron na zloty kolor (przed każdym nabraniem ciasta namoczyć łyżkę w zimnej wodzie). Racuchy podawać gorące, posypane
cukrem pudrem. Można podawać także z
konfiturą lub udekorowane
bita śmietana i
czekoladą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: