ßßß
Składniki:Chałka:2 szklanki mąki pszennej25 g. drożdży1 jajko + 1 białko do posmarowania3 łyżki cukru1/2 szklanki mlekagarść rodzynek2 łyżki masłaszczypta soliKruszonka:100 g. mąki pszennej50 g. mąki krupczatki50 g. masła50 g. cukru pudruodrobina oleju
Etapy przygotowania:1. w niewielkim garnuszku delikatnie podgrzewamy 3/4 szklanki mleka (zbyt ciepłe spowoduje, że drożdże nam nie urosną), dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całośc ucieramy tak aby nie było grudek i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.2. W czasie kiedy drożdże Nam rosną ucieramy jajko z pozostałymy dwiema łyżkami cukru do białości. Masło roztapiamy w pozostałym mleku i pozostawiamy na wystygnięcia.3. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą i rodzynkami. Dodajemy rozczyn, utarte jajko oraz mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut lub do momentu podwojenia objętości3. Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki zagniatamy palcami do powstania okruchów.4. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, spłaszczamy za pomocą wałka i dzielimy na 3 paski. z każdej części formujemy wałek i zaplatamy w warkocz.5. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 minut.


Smacznego !!