Wykonanie
Ciekawy pomysł na bułeczki
drożdżowe z
konfiturą. Dla mnie najlepsza do wypieków jest
konfitura różana, więc staram się jej używać najczęściej. Fantazyjne zawinięcie bułeczek powoduje, że są one nie tylko smaczne ale również bardzo efektownie się prezentują.
Składniki na ciasto:- 30 dkg
drożdży- 1 szklanka ciepłego
mleka- 1/2 kg
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru- 1/4 szklanki
oleju-
cukier waniliowy- 1
jajko- szczypta
soli-
konfitura ( u mnie różana)Składniki na
lukier:- 1 łyżka
śmietany 18%- 1 szklanka
cukru pudru- kropla
olejku śmietankowegoPrzygotowanie:Z
drożdży,
mleka, łyżki
cukru i łyżki
mąki zrobić zaczyn
drożdżowy. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Podane składniki na
lukier dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce
bułki smarować lukrem.