Wykonanie
Jedno z ulubionych dań moich dzieci :) Jak to dobrze
mieć pomrożone
borówki :) Już od jakiegoś czasu za mną chodziły paruchy - dziś się dzieci upomniały i voilà ! są i to z
borówkami w październiku :DPrzepis na kluski pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień"Składniki:200 ml
mleka2
jajka30g świeżych
drożdży500g
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soliwykonanie thermomix:wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać 2 min/interwał. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na grubość ok 2 cm i miarką wycinać krążki. Odczekać kolejne 15-20 min do napuszenia. Do naczynia wlać 700 ml
wody i zagotować 7min/obr1. Kluski układać na Varomie w dolnej i górnej części. Parować 8 min/temp/Varoma/obr.1Podawać ze słodką
śmietaną,
cukrem i dowolnymi
owocami.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozmącić w
mleku. Dodać
cukier.
Mąkę wymieszać z
solą. Dodać
mleko z
drożdżami i rozkłócone
jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zostawić je do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm i szklanką wykrawać krążki. Ponownie odstawić do napuszenia na 20-30 minut. Gotować na parze ok 8-9 minut. Podawać polane sosem
śmietanowo-
jagodowym (lub jak ktoś woli np z
sosem grzybowym lub mięsnym)Składniki na sos:1/2 szkl.
borówek200 ml
śmietany 18%cukier waniliowycukier puder do smakuWszystkie składniki na sos wymieszać (kilka
borówek można zostawić do dekoracji)Jeśli macie
borówki mrożone, to przed ich rozmrożeniem przelejcie je osłodzonym wrzątkiem - zachowają piękny naturalny kolor :)Smacznego :)