Wykonanie
mięciutkie i smakowite :)
4 szklanki
mąki pszennej100 gram stopionego schłodzonego
masła30 gram
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka5 łyżek
cukru +1 łyżeczka do zaczynu1 łyżka
cukru wanilowego1
jajoszczypta
soli20 dag
borówek amerykańskichkruszonka:50 gram miękkiego
masła0,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1 rozbełtane
jajo do posmarowaniaW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Wyrośnięty rozczyn dodać do
mąki,
jaja,
cukrów,
soli,
masła i zagnieść elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie lepkie można dosypać odrobinkę
mąki. Z ciasta zrobić kulę i odstawić w miseczce pod przykryciem na 40 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1 , 5-2 cm i wykrawać kółeczka, a w nich robić zagłębienia. Ja wykrawałam kółeczka o średnicy 11 cm i wyszły mi duże drożdżówy :D, zagłębienia robiłam standardową szklanką (jej omączonym dnem).
Do zagłębień wkładać
borówki, bułeczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Drożdżówki przykryć do podrośnięcia na około 20-25 minut.Z
masła,
mąki i
cukru zagnieść kruszonkę, włożyć ją na chwilkę do lodówki.Kiedy bułeczki podrosną, wyłożyć na nie kruszonkę, posmarować brzegi rozbełtanym
jajem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.