ßßß
4 szklanki mąki pszennej100 gram stopionego schłodzonego masła30 gram drożdży1 szklanka ciepłego mleka5 łyżek cukru +1 łyżeczka do zaczynu1 łyżka cukru wanilowego1 jajoszczypta soli20 dag borówek amerykańskichkruszonka:50 gram miękkiego masła0,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru1 rozbełtane jajo do posmarowaniaW ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, jaja, cukrów, soli, masła i zagnieść elastyczne ciasto, jeśli ciasto będzie lepkie można dosypać odrobinkę mąki. Z ciasta zrobić kulę i odstawić w miseczce pod przykryciem na 40 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1 , 5-2 cm i wykrawać kółeczka, a w nich robić zagłębienia. Ja wykrawałam kółeczka o średnicy 11 cm i wyszły mi duże drożdżówy :D, zagłębienia robiłam standardową szklanką (jej omączonym dnem).
Do zagłębień wkładać borówki, bułeczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Drożdżówki przykryć do podrośnięcia na około 20-25 minut.Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, włożyć ją na chwilkę do lodówki.Kiedy bułeczki podrosną, wyłożyć na nie kruszonkę, posmarować brzegi rozbełtanym jajem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.