Wykonanie
Dziś przepis na drożdżówkę przy której wcale się nie napracujecie ;) . Wystarczy jedynie w dużej misce poukładać wszystkie składniki i ... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Ciasto musi niestety odstać aż 3 godziny. Ale warto poczekać. Efekt końcowy w zupełności zrekompensuje czas oczekiwania. Na cieście możecie poukładać takie
owoce jakie lubicie, czy jakie macie pod ręką. U mnie w ogrodzie pełno jest
borówek i
jeżyn, więc dziś to one zwieńczyły mój
drożdżowy deser. Zapraszam na kawał ciacha z zimnym
mlekiem - pycha!Drożdżówka:· 100 g
drożdży· 1,5 szklanki
cukru· 3 łyżki
cukru waniliowego· 3
jajka· 2
żółtka· 250 g roztopionego
masła· ¾ szklanki
mleka· 4 szklanki
mąki pszennej· szczypta
soliKruszonka· 1 szklanka
mąki· 1 szklanka
cukru· 150 g
masłaOwoce:·
borówki·
jeżynyW dużej misce warstwami układamy:- rozkruszone
drożdże-
cukier wymieszany z
cukrem waniliowym- roztrzepane
jaja z
żółtkami- stopione
masło wymieszane z ciepłym
mlekiem-
mąkę wymieszaną ze szczyptą
soli.Miskę przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.W tym czasie przygotujemy kruszonkę- wystarczy wszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki.Po ok. 3 godzinach wszystkie składniki ciasta musimy dokładnie wymieszać i przełożyć do blachy 24 x 35 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Na wierzchu układamy warstwę
owoców. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Smacznego!