Wykonanie
Dwufazowe prowadzenie ciasta z zaparzaniem, jest najkorzystniejszą metodą fermentacji
drożdży.W rezultacie otrzymujemy ciasto o bogatym profilu
smakowo- zapachowym i lepszym nawodnieniu, dzięki któremu proces czerstwienia zachodzi wolniej.
Składniki:200 g
mąki krupczatki300 g
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka2
jajka40 g
drożdży4 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli100 g rozpuszczonego
masła1. Zaparzamy 200 g
mąki (100 g krupczatki, 100 pszennej) 1/4 szklanki
mleka.2. Gdy zaparzona
mąki osiągnie temperaturę ok. 30 stopni wlewamy do niej rozczyn (ciepłe
mleko rozmieszane z
cukrem i
drożdżami).3. Odstawiamy przykryty rozczyn ściereczką w miejsce gdzie temperatura wynosi ok 25-30 stopni. (np na ciepły parapet ;) )4. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą
mąkę, dodajemy
cukier waniliowy,
sól i
jajka.5. Po godzinie rozczyn mieszamy z
mąką i miesimy.6. Dodajemy partiami
masło.7. Wszystko razem ugniatamy.8. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.Kruszonka:50 g
masła50 g
mąki50 g
cukru pudru1. Mieszamy
mąkę z
cukrem i siekamy
masło.2. Zlepiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.Z
ciasta drożdżowego formujemy drożdżówki, nakładamy dowolną
konfiturę i posypujemy kruszonką.Pieczemy w rozgrzanym do 175- 180 stopni piekarniku przez 25- 30 minut.
Smacznego! :)