ßßß
Składniki:200 g mąki krupczatki300 g mąki pszennej1/2 szklanki mleka2 jajka40 g drożdży4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoszczypta soli100 g rozpuszczonego masła1. Zaparzamy 200 g mąki (100 g krupczatki, 100 pszennej) 1/4 szklanki mleka.2. Gdy zaparzona mąki osiągnie temperaturę ok. 30 stopni wlewamy do niej rozczyn (ciepłe mleko rozmieszane z cukrem i drożdżami).3. Odstawiamy przykryty rozczyn ściereczką w miejsce gdzie temperatura wynosi ok 25-30 stopni. (np na ciepły parapet ;) )4. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sól i jajka.5. Po godzinie rozczyn mieszamy z mąką i miesimy.6. Dodajemy partiami masło.7. Wszystko razem ugniatamy.8. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.Kruszonka:50 g masła50 g mąki50 g cukru pudru1. Mieszamy mąkę z cukrem i siekamy masło.2. Zlepiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.Z ciasta drożdżowego formujemy drożdżówki, nakładamy dowolną konfiturę i posypujemy kruszonką.Pieczemy w rozgrzanym do 175- 180 stopni piekarniku przez 25- 30 minut.
Smacznego! :)