ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki metodą dwufazową z zaparzaniem

Drożdżówki metodą dwufazową z zaparzaniem

nazwa

Wykonanie

Dwufazowe prowadzenie ciasta z zaparzaniem, jest najkorzystniejszą metodą fermentacji drożdży.
W rezultacie otrzymujemy ciasto o bogatym profilu smakowo- zapachowym i lepszym nawodnieniu, dzięki któremu proces czerstwienia zachodzi wolniej.
Składniki:
200 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
40 g drożdży
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
1. Zaparzamy 200 g mąki (100 g krupczatki, 100 pszennej) 1/4 szklanki mleka.
2. Gdy zaparzona mąki osiągnie temperaturę ok. 30 stopni wlewamy do niej rozczyn (ciepłe mleko rozmieszane z cukrem i drożdżami).
3. Odstawiamy przykryty rozczyn ściereczką w miejsce gdzie temperatura wynosi ok 25-30 stopni. (np na ciepły parapet ;) )
4. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier waniliowy, sól i jajka.
5. Po godzinie rozczyn mieszamy z mąką i miesimy.
6. Dodajemy partiami masło.
7. Wszystko razem ugniatamy.
8. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka:
50 g masła
50 g mąki
50 g cukru pudru
1. Mieszamy mąkę z cukrem i siekamy masło.
2. Zlepiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Z ciasta drożdżowego formujemy drożdżówki, nakładamy dowolną konfiturę i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym do 175- 180 stopni piekarniku przez 25- 30 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/05/drozdzowki-metoda-dwufazowa-z.html