Wykonanie
Marzyła sobie kiedyś niepozorna drożdżowa bułeczka że nie chce już być pospolitą, okrągłą, bez interesującego wnętrza... Ulitowałam się i nadałam jej nowy , królewski wygląd ;) Dzięki foremkom na muffinki wyciągnęła szyję ku górze i ciekawsko wyjrzała na świat :) Puchata, mięciutka, z czapeczką z kruszonki i
śliwek.....
Składniki :2 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżeczka do
drożdży50 g. rozpuszczonego
masła1
jajko2 czubate łyżki
cukru pudru + 1 łyżeczka do
drożdży2 łyżki
cukru waniliowego20 g.
drożdży1/2 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
solimarmolada,
powidła śliwkowe itd. w temperaturze pokojowejNa kruszonkę :2 łyżki
masła3 łyżki
mąki3 łyżki
cukruPrzygotowanie :W garnuszku rozcieram
drożdże z 3 łyżkami
mleka, łyżeczką
cukru i
mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aż wyrosną. Składniki kruszonki rozcieram w palcach aż się połączą w grudki i odstawiam do lodówki.Do miski przesiewam
mąkę z
solą, dodaję
jajko,
cukier puder i
waniliowy, wyrośnięte
drożdże i resztę
mleka. Zagniatam ciasto, dodaję stopniowo rozpuszczone
masło - wyrabiam do momentu, aż ciasto odstaje od dłoni. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie smaruję dokładnie
masłem i oprószam
mąką blaszkę z foremkami na muffiny.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatam, by pozbawić je gazu. D zielę je na części, rozwałkowuję na podsypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinam kółka foremką o średnicy szklanki. Układam po 3 kółka zgodnie ze zdjęciem,miejsce sklejenia smarując rozmąconym
białkiem, nakładam na środek łyżeczkę powideł. Każdy z
płatków nacinam w 2 miejscach i składając całość jak pąk kwiatu, przekładam delikatnie do foremki. Układam
płatki, na środek wsypuję trochę kruszonki i szczyptę
cukru perlistego.
Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.Przepis autorski.