ßßß Cookit - przepis na Bułeczki - róże

Bułeczki - róże

nazwa

Wykonanie

Marzyła sobie kiedyś niepozorna drożdżowa bułeczka że nie chce już być pospolitą, okrągłą, bez interesującego wnętrza... Ulitowałam się i nadałam jej nowy , królewski wygląd ;) Dzięki foremkom na muffinki wyciągnęła szyję ku górze i ciekawsko wyjrzała na świat :) Puchata, mięciutka, z czapeczką z kruszonki i śliwek.....
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka do drożdży
50 g. rozpuszczonego masła
1 jajko
2 czubate łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka do drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
20 g. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
marmolada, powidła śliwkowe itd. w temperaturze pokojowej
Na kruszonkę :
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Przygotowanie :
W garnuszku rozcieram drożdże z 3 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aż wyrosną. Składniki kruszonki rozcieram w palcach aż się połączą w grudki i odstawiam do lodówki.
Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję jajko, cukier puder i waniliowy, wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Zagniatam ciasto, dodaję stopniowo rozpuszczone masło - wyrabiam do momentu, aż ciasto odstaje od dłoni. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką blaszkę z foremkami na muffiny.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatam, by pozbawić je gazu. D zielę je na części, rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinam kółka foremką o średnicy szklanki. Układam po 3 kółka zgodnie ze zdjęciem,miejsce sklejenia smarując rozmąconym białkiem, nakładam na środek łyżeczkę powideł. Każdy z płatków nacinam w 2 miejscach i składając całość jak pąk kwiatu, przekładam delikatnie do foremki. Układam płatki, na środek wsypuję trochę kruszonki i szczyptę cukru perlistego.
Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/04/bueczki-roze.html