Wykonanie
Ostatnio robiła bardzo dużo ciast i postanowiłam, że zaskoczę wszystkich w domu i zrobię troszkę inną wersje czegoś słodkiego:)I padło na tobołki z
serem. Pierwszy raz robiłam taką wersję, ale wyszła znakomicie.Polecam wszystkim : ) To doskonała alternatywa dla ciast i słodkich deserów.Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:300
mąki pszennej1 opakowanie
proszku do pieczenia80 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowegoszczypta
soli150 g
twarogu4 łyżki
mleka6 łyżek
olejuNADZIENIE
SEROWE:250 g
twarogu1
jajko50 g
rodzynek1 łyżeczka
rumu (ja dałam
herbatę góralską, ma w sobie troszkę
rumu)80 g
cukru2 łyżki
skrobi ziemniaczanej+1
jajko,
cukier puderWYKONANIE:Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy
mąkę, dodajemy do niej
proszek do pieczenia,
cukier puder,
cukier wanilinowy oraz szczyptę
soli. W osobnej miseczce przygotować
twaróg,
mleko i
olej - wszystko razem połączyć do dodać do
mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie można przygotować
rodzynki dodając do nich
rum.Przygotowanie nadzienia
serowego:
twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać
jajko,
rodzynku,
cukier i
skrobie ziemniaczaną - wszystko razem dokładnie wymieszać.Po upływie godziny ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wykroić z ciasta kilka kwadratów, mi wyszło 11 porcji.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.Na środku każdego kawałka nakładamy nadzienie
serowe i składamy każdy z czterech
boków. Jeżeli zostanie nam kawałek ciasta, możemy zrobić małe kółeczka i udekorować wierzch tobołka :) I tak robimy z każda porcją.Następnie smarujemy każdy tobołek
jajkiem i układamy na dużej formie.Wkładamy do pieca na 15 minut.Po upieczeniu należy troszkę odczekać i po kilku minutach można posypać tobołki
serowe cukrem pudrem.SMACZNEGO! : )